Piens

Zīdainim mātes piens ir ēdiens. Arī mazajam teliņam govs piens ir ēdiens.

Lielajiem piens ir aizdars. Putra un piens. Jo vairāk piena, jo baltāka un gardāka putra. Maize un piens. Piena produkti ir aizdars. Biezputra ar sviesta “actiņu” vidū. Maize un biezpiens. Knapsieriņi. Daudz piena produktu ir neatņemama svētku galda sastāvdaļa. Biezpienmaize. Jāņu siers un alus. Piens un debesmanna. Putu krējums un saldējums. Un – sviesta krēms uz lielās kāzu tortes. Viss ar vai no piena. Piens dara pasauli baltāku. Piens palīdz cilvēkam atvērt dvēseli svētkiem.

Tēma “piens” sevī ietver dažādu priekšmetu kopumu, kas saistīti ar lopkopību, piena ieguvi, glabāšanu, pārstrādāšanu dažādos piena produktos, piena un tā produktu svēršana, mērīšana, kvalitātes jeb labuma novērtēšana, tirgošana, pasniegšana galdā, ēšana un dzeršana.

Atklātajā krājumā tēmā “piens” izvietoto priekšmetu tematiskais iedalījums pēc darbības veida:
1) Lopu barošana, ganīšana un kopšana;
2) Piena slaukšana, kāšana, dzesēšana un glabāšana;
3) Piena nokrejošana;
4) Sviesta kulšana, mazgāšana un mērīšana tirgojot;
5) Biezpiena un siera gatavošana;
6) Piena un piena produktu pasniegšana galdā un lietošana uzturā.

 

VĀRDNĪCA

Atskatījies – ieskābis (par pienu). Gribēju vārīt ķiļķenus, bet piens atskatījies. (Mārīte Keiša. Kurzeme, 2010) Atsuloties – atdalīt sulu, šķidrumu (attiecībā uz ūdeni saturošiem produktiem). “Atsilda biezpienu. Kad tas ir atsulojies, to nokāš. (Latgales pavārgrāmata, 24)

Uzzināt vairāk »

VIRPOTI VIENKOKA BUNDUĻI

Bez liektajām koka lubas cibām, lietoti arī virpoti koka bunduļi, kas saukti arī par sviesta un biezpiena cibiņām. 20.gs. 20.-30.gados vāktā etnogrāfiskā materiāla pierakstos virpotie sviesta un biezpiena bunduļi minētj jau kā 60-90 gadus veci priekšmeti, kas jau vairs netiek izgatavoti, bet bijuši vēl visai bieži sastopami. Bunduļus gatavoja vietējie amatnieki -dreimaņi (virpoja koku) un

Uzzināt vairāk »

GRĀBEKLIS

Grābšana bija sieviešu darbs. Grābekli darināja paši  no vairākus gadus pajumtē kaltēta materiāla. Tam bija jābūt vieglam un izturīgam. Kuplais. Latvieša sēta. – Rīga, Zvaigzne “Ja u trīs dienas vectēvs sēdēja klēts palievenī, rīkodamies ar slīmestu, nazi un mazu āmuriņu. Sietiņš viņam jau pilns bij piekrauts grābekļa zariem, ko viņš iztaisīja no maziem ozola klucīšiem,

Uzzināt vairāk »

CIBAS

SVIESTA UN BIEZPIENA CIBAS. Gatavotas no plēstām lubām. Šīs cibas parasti ir bez rotājumiem, vienīgais dekoratīvais elements – glīti veidota sānu šuve. Pārtikas cibas bija samērā nelielas tvertnes ar cieši uzbāžamiem vāciņiem. Parasti tās bija cilindriskas, bet varēja būt arī ovālas. Cibas izmantoja dažādam pavalgam – sviestam, biezpienam, stakam (kaņepju sviests), sālītām reņģēm vai siļķēm,

Uzzināt vairāk »
Scroll to Top